top of page
  • Obrázek autoraFilip Mihok

Nejvyšší vulkán na světě Ojos del Salado - 6893m

Před rokem, když jsem se vracel z jednoho lezeckého výletu v Alpách, mě napadlo oslovit Martina, kterého jsem znal jen z Facebooku. Chtěl jsem se "posunout trochu výš" v horách. Martin mi odepsal, že za rok plánuje vyjet do Chile a že se můžu přidat. Během toho roku jsme se viděli jen dvakrát a potřetí až na letišti před odletem. Odletěli jsme den po Vánocích.



SUMMIT DAY - OJOS DEL SALADO, 6891m n. m.

- záznam z deníku -

18.1.2023

_________________________________________________


Moc jsme toho nenaspali. Tři hodiny nekvalitního spánku ve výšce nad 5300 m. Čeká nás několikahodinový výstup na nejvyšší vulkán na světě, Ojos del Salado, s následným sestupem.


O půl páté ráno snídáme. Všichni tři se cítíme skvěle. Před výstupem si ještě vezmu půl prášku na "výškovku" a jeden Ibuprofen.




05:40 - START!!!


Mám trochu obavy, že budu nejpomalejší a budu kluky zdržovat. Celou dobu se ale držím za Martinem a Lucas jde poslední. Musíme na něj čekat.




Po pár hodinách nasazujeme mačky a začíná "trocha zábavy"! Dohání nás Felipe, klučina co běží od Refugia ze 4500 m až na vrchol, téměř 2400 výškových m a 30 km. Martin dostal nápad. "Filipe, jdi s Felipem a dělej mu support. Já zůstanu s Lucasem a pomůžu mu dostat se na vrchol." říká. Felipa doprovázím až na hranu kráteru do 6800 m.




Tam začínám cítit výšku a není mi dobře. Sedám si na kámen. Celý svět se bortí do mě. Mám mžitky před očima. Nemám energii ani vstát. Cítím se, jako by mě celý ten kráter žvýkal a dusil. Hlavou se mi honí myšlenky, že to asi nedám.


Jsem už kousek od vrcholu, 300 m a 90 m výškových nahoru. Rozhodnu se vzít pilulkový koktejl - Acylpyrin, Ibuprofen, Diluran a 200 mg kofeinu. Čekám, až to začne působit. Vidím jak od hrany kráteru ke mně kráčí dvě postavy. Zvedá se mi nálada. Jsou to Martin s Lucasem.


Martin je ale asi naštvaný. Máchá kolem sebe rukama a Lucas ten se skoro nehýbe. Dostal výškovou nemoc. Nemá sílu jít na vrchol. Naštěstí se z vrcholu vrací Felipe a jeho support team. Martin přikáže Lucasovi, ať jde dolů! Jsme z toho nešťastní, že s námi nemůže jít dál. Lucas schází dolů s Felipem a jeho support teamem.



S Martinem se prokousáváme posledními metry až k vrcholu. Musíme lézt. Co krok to se mi dělá černo před očima. Jsem skoro v 7000 m n. m.. Soustředím se na dech a jsem v klidu. Jistým krokem se blížím na vrchol. Martin tam už na mě čeká. Jsem tam!!!

S Martinem se objímáme a slzy štěstí se nám ženou do očí.



_____________________________________________


Pokračování příště...



Kdybyste chtěli od Martina poradit nebo se pobavit jeho příběhy z hor, můžete tady:




15 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page